Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


INTERVIEW LUC COOPMAN: ONS DOEL IS DE WINST VAN EEN BEDRIJF OPTIMALISEREN

Luc Coopman staat op dit moment mee aan het hoofd van boekhoudkantoor Cobofisk met 29 medewerkers en dat vindt hij nog altijd een verrassing van formaat. Nooit had de licentiaat in de Handels- en Financiële Wetenschappen, specialisatie fiscaliteit, gedroomd om zo’n kantoor uit te bouwen. Het waren zijn liefde voor de KMO’s en het plezier dat hij vond in het ondersteunen van eigenaars op hun pad naar succes, die hem deden besluiten om zowel het Ministerie van Financiën als de kantoren van Eurostandard en Ernst & Young te verlaten en een eigen kantoor op te richten. Na meer dan 33 jaar is dat meedenken met bedrijfsleiders van KMO’s en het helpen om van hun business een succesvol winstmodel te maken nog altijd de drijfveer van iedere medewerker bij Cobofisk.

Eigen kantoor

Luc Coopman: “Nadat ik het na een half jaar wel gezien had bij Financiën kwam ik gelukkig terecht op de dienst vennootschappen van Eurostandard in Leuven. Omdat de chef van die afdeling de dag voor mijn aankomst ontslag had genomen, werd mij gevraagd om de zaken daar onmiddellijk te gaan leiden. Dankzij een ploeg van ervaren en professionele medewerkers die niet te beroerd waren om hun nieuwe, piepjonge chef te helpen, kon ik daar op het terrein de knepen van het vak leren. Toen de liefde mij terug naar Aalter dreef, ging ik aan de slag bij Ernst & Young. Ik wilde er per se de KMO-markt bedienen, maar dat werd me niet toegelaten. En dus vertrok ik dan maar om een eigen kantoor op te richten. Eerst alleen, toen met één medewerker en nu met 29. Dat is nooit mijn intentie geweest, maar als je je bedrijf goed leidt, dan krijgt dat een natuurlijke groei die je moeilijk kan tegenhouden.”

“Ik wilde bij Ernst & Young per se de KMO-markt bedienen, maar dat werd me niet toegelaten. En dus vertrok ik dan maar om een eigen kantoor op te richten. Eerst alleen, toen met één medewerker en nu met 29.”

Schoenendoos

Een boekhouder was vroeger vaak iemand die de facturen en de bonnetjes vanuit de schoenendoos in een boekhouding goot en die cijfers structureerde. Heel erg handmatig werk en saai werk, volgens Luc: “Ik heb het geluk gehad dat ik bij Eurostandard reeds in 1984 de beschikking had over computers. Ik heb nooit een papieren boekhouding gevoerd. Ik ben daardoor zelfs in 2004 genomineerd voor de Trends ICT Award. Ik eindigde tweede omdat de jury meer oog had voor de technologie dan voor wat je er allemaal mee kon doen. En dát was en is nu nog mijn insteek. Daarom werken wij bij Cobofisk met het platform Yuki: je brengt er de boekhouding dichter mee naar de klant. En dat is noodzakelijk wil je een echt succesvol verhaal schrijven.”

“Zelfs in 1984 was mijn boekhouding digitaal.”

Boekhouding is een instrument om je bedrijf winstgevend te maken

Luc: “Ondernemers moeten leren om een boekhouding niet langer te zien als een door de wet opgelegde verplichting, maar als een instrument om hun bedrijf te leiden, om (meer) winst te maken. Cijfers leggen je bedrijf bloot, ze zetten aan tot reflectie en tot verbetering. Als je ieder jaar op het einde van het boekjaar een dik verslag krijgt van je boekhouder en je snapt er vaak de helft niet van, dan ben je daar weinig mee. Als je echter – zoals met Yuki – iedere maand, week of zelfs dag kan zien hoe het zit met je omzet-, winst- of verliescijfers, krijg je zicht én greep op je bedrijf en kan je op tijd ingrijpen om aan winstmaximalisatie te doen of om rampen af te wenden. Een doorzichtige boekhouding is de basis voor een goed bedrijfsbeleid.”

“Ondernemers moeten leren om een boekhouding niet langer te zien als een door de wet opgelegde verplichting, maar als een instrument om hun bedrijf te leiden, om (meer) winst te maken.”

Boekhouder = businesscoach

Als veel zelfstandigen en zelfs bedrijfsleiders van KMO’s op het einde van het jaar hun rekening maken, zal blijken dat ze eigenlijk niet veel meer verdiend hebben dan een loontrekkende, terwijl ze wel harder en langer gewerkt hebben en tal van risico’s namen. Luc: “Dat kan niet de bedoeling zijn. De bedoeling van een bedrijf is winst maken en liefst zoveel als mogelijk is op een correcte en duurzame manier. Een boekhouder kan daarbij van onschatbare waarde zijn. Gesteld dat hij mee is met zijn tijd en overgeschakeld is op een digitaal platform om zijn boekhouding te voeren. Op die manier hebben zowel hij als de klant op ieder moment zicht op hoe de onderneming er voor staat en kunnen ze plannen maken om het bedrijf winstgevender te maken, om aan fiscale optimalisatie te doen én om eventueel de processen van het bedrijf bij te sturen. De boekhouder verandert van cijferaar in een coach die de ondernemer helpt om zijn bedrijf op de best mogelijke manier te besturen.”

“De boekhouder verandert van cijferaar in een coach die de ondernemer helpt om zijn bedrijf op de best mogelijke manier te besturen.”

Digitale omslag

Luc: “Door die digitale omslag kan voor veel bedrijfsleiders de droom die ze in het begin koesterden terug werkelijkheid worden. Soms leven ze nu in een nachtmerrie omdat ze geen greep krijgen op hun eigen zaak. Door die zaak doorzichtig te maken en bij te sturen, door zo’n serieuze wake-up-call kan de boekhouder zo’n mens terug gelukkig maken.”

Ondernemers moeten dan wel bereid zijn om die digitale omslag te maken. En daar wringt vaak het schoentje. Luc: “Het is niet dat ze niet willen, of het nut er niet van inzien. Het is eerder een kwestie van angst voor de verandering. We hebben dat in de jaren 80 en 90 gezien ten opzichte van het gebruik van de computer en we zien dat nu opnieuw. Maar áls ze de stap zetten, is die angst doorgaans na twee maanden weg en zijn ze blij dat ze de overstap gemaakt hebben.” Dat ervaart Luc dagelijks in de praktijk.Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Direct naar het profiel van Cobofisk »


Zoek een accountantskantoor bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Auteur

Cobofisk
Brugstraat 147
9880 Aalter

Andere artikelen

JURGEN DE JAEGER (IDINNO): “COBOFISK WAS OP EEN HALVE DAG OMGESCHAKELD NAAR TELEWERKEN”
Lees verder

Wat doet een accountant?
Lees verder

Accountant; Het beroep
Lees verder

Samen digitaal ondernemen? Maak kennis met JAMES!
Lees verder


Zoek naar een accountantskantoor in de buurt